Honkatarhat Oy:n tuotannon hiilijalanjälkeä on aktiivisesti pienennetty vuosi vuodelta. Viimeisen kahden vuoden aikana se on kutistunut 75 % ilman kompensointia. Honkatarhat Oy kasvattaa 4,1 hehtaarin tarhoillaan Vihreä Keiju-brändin salaatteja ja yrttejä Honkajoella Kirkkokallion energiapuistossa, joka on Suomen ja koko maailman mittakaavassa kiertotalouden edelläkävijä.
Vuonna 2021 Honkatarhat Oy:n tuotannon hiilijalanjälki oli 0,115 CO2-ekvivalentti (kg)/myyty tuote *. Se on puolet vähemmän kuin keskimäärin salaatintuotannossa Suomessa.** Ja vain neljännes Honkatarhojen vuoden 2019 hiilijalanjäljestä. Tuotantojohtaja Tuomo Rautiaisen mukaan tästä on tarkoitus vielä parantaa. Tällöin aletaan lähestyä nollaa ilman, että luvussa on mukana yleisesti käytössä olevaa kompensointia.
–Käytössämme on koko tämän vuoden pelkästään hiilineutraali sähkö ja tuotantoa tehostetaan entisestään samoilla tuotantopanoksilla. Näin hiilijalanjälki tulee vieläkin kutistumaan.
75 prosentin lasku tuotannon hiilijalanjäljessä on usean eri toimenpiteen summa
–Huimaan laskuun ovat vaikuttaneet ensiksikin uusiutuvien energialähteiden käyttöönotto sähkön osalta. Toiseksi olemme vaihtaneet ruukkusalaattien kasvatusruukun uusiomuovista valmistettuun ja suurin osa salaateistamme kasvatetaan täysin ilman ruukkuja, kuten leikattu jääsalaatti. Kolmantena vaikuttimena on ollut viljelyteknisten asioiden kehitys. Esimerkiksi lannoitteiden kulutusta on saatu laskettua 19 %, vaikka tuotantomäärät ovat nousseet. Vuoden 2021 tulos sähkön osalta oli 85 % pienempi, ruukkujen osalta on 55 %ja lannoitteiden osalta 28 % pienempi CO2-ekvivalentti kuin vuonna 2019, selventää Honkatarhat Oy:n toimitusjohtaja Tomi Levonen.
–Puutarha-ala on hyvin energiaintensiivinen ja täällä Kirkkokalliolla meillä on mahdollisuus käyttää lauhdelämpöä ja hiilineutraalia sähköä. Lämmön osalta olemme aina käyttäneet hukkalämpöä, joka tulee viereisen yrityksen lauhdelämmöstä. Sijainti energiapuistossa on suuri etu, lisää Tuomo Rautiainen.
Kirkkokallion symbioosi on kiertotalouden edelläkävijä Suomessa ja maailmalla
Kirkkokallion energiapuisto Honkajoella koostuu seitsemästä eri toimijasta, jotka ovat symbioosissa keskenään. Iso osa alueen energiavirroista kiertää laitoksesta toiseen kuin ikiliikkuja. Jokaisen jäte on muodostunut naapuriyrityksen hyötyresurssiksi. Moottorivoimalaitoksella biokaasusta valmistetaan sähköä. Hukkalämpö muunnetaan prosessihöyryksi. Syntynyttä kaukolämpöä käytetään kasvihuoneiden lämmityksessä. Vihannesten tuotannosta syntyvät jätteet hyödynnetään alueen bioenergialaitoksessa. ***
Honkatarhoilla kiertotalous on arkipäivää, summaa Tomi Levonen.
–Viljelyssä käytämme biologista torjuntaa ja kastelussa käytettävä vesi kierrätetään uudestaan kasvien käyttöön. Vastuullisuus on tällä hetkellä megatrendi ja todella ison luupin alla. Olemme Kirkkokalliolla edelläkävijöitä vähän joka suhteessa.
Honkatarhat Oy on IP Sigill + Ilmasto- ja IP Työehdot sertifioitu. Sigill Ilmasto -merkkiä voi käyttää vain sellaisten tuottajien raaka-aineissa ja koristekasveissa, jotka ovat tehneet kaikkensa ilmastovaikutustensa vähentämiseksi.
Lähteitä:
*Laskurina on käytetty Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutuslaskuria https://kauppapuutarhaliitto.fi/jasenille/neuvonta/hiilijalanjalki-ja-laskuri/ Tämä on MMM:n, Kauppapuutarhaliiton, SLC:n sekä MTT:n Greenhousecarbon-hankkeessa tuotettu hiilijalanjälkilaskuri kasvihuonetuotannolle.
**Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 82/2019 Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutuslaskenta ja vesijalanjälki Frans Silvenius, Kirsi Usva, Juha-Matti Katajajuuri ja Anna-Kaisa Jaakkonen
*** Tältä näyttää tulevaisuus lansireitti.fi/kirkkokallio/