Rosmariini-1200px-web
Rosmariini_nippu-300x200

Rosmariini

Rosmariini on vahva yrtti ja kestää pitkääkin haudutusta. Rosmariinia käytetään yleisesti lammas- ja riistaruokiin sekä marinointiin, mutta se sopii monen muunkin ruuan maustamiseen.

Viljelijä: Keiju-tarhat Oy

Säilyy parhaiten viileässä.

Vinkki: Tee maustekimppu rosmariinin, timjamin ja salvian versoista. Sido versot langalla ja laita keiton joukkoon antamaan makua. Poista maustenyytti, kun keitto on valmis.

TIESITKÖ, ETTÄ…

🌿 Kasvien kastelussa käytämme suljettua vesikiertoa suoraan kasvien juuristolle. Ylimääräinen kasteluvesi otetaan talteen ja kierrätetään uudestaan. Suljetun vesikierron ansiosta vettä kuluu vähemmän eikä lannoitteita pääse maaperään.
🌿 Viljelyssä hyödynnämme biologista torjuntaa niin, että kasvihuoneillemme syntyy mahdollisimman hyvä ja luonnollinen ekosysteemi tuholaisten ja torjuntaeliöiden välillä.
🌿 Käytämme Suomessa valmistettuja ruukkuja, joiden raaka-aineena käytetään kierrätysmuovia. Ruukkujen hiilijalanjälki on 50 % pienempi kuin uudesta raaka-aineesta valmistetun.
🌿 Tuotantomme on IP Sigill ja IP Työehdot sertifioitu.

Löydä uusia käyttövinkkejä makuparien avulla.

sipuli | porkkana, palsternakka, maa-artisokka | paprikat (paahdettuna) | herkkusienet, portobello ja siitake | hauki, kuha | kalkkuna | karitsa, lammas | hirvi, kauris | paistetut kananmunat | speltti, ohra ja ”kaurahelmet" eli suurimot | hunaja | etikat (voit uuttaa rosmariinia lempietikkaasi viikon ajan ja makuetikka on valmis käytettäväksi)

EAN: 6430061760294

Kierrätys: Pakkaus ja ruukku lajitellaan muovin kierrätykseen.

Löytyykö tämä Vihreä Keijun tuote oman kauppasi valikoimasta?

Mikäli ei löydy, niin jätä toive kauppasi henkilökunnalle ja hoidetaan asia kuntoon!

Voit myös jättää toiveesi täältä:

> www.k-ruoka.fi/artikkelit/k-kaupassa/ehdotuksestasi-k-kaupan-hyllylle

> www.muntoive.fi

Rosmariinista on rohdoksi

Rosmariini on ikiaikainen kasvi, joka kuuluu minttuperheeseen. Se on peräisin Välimeren alueelta ja tiettävästi jo antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät rosmariinia mausteena ja rohtona. Tuolloin sen uskottiin parantavan muistia ja älykkyyttä.

Rosmariini on pieni pensas, joka kasvaa noin 1–2 metrin korkuiseksi. Rosmariinin lehdet ovat kapeat, vihreät, neulasmaiset ja jäykät – ne muistuttavat havuja. Sen kukinto on sinivioletti.

Rosmariini_kasvihuone

Rohkeasti rosmariinia

Yrtti käy mainiosti myös peruna-, sieni-, makaroni- ja tomaattiruokiin, sekä hernekeittoon.
Kokeile rosmariinia myös leipätaikinaan.
Folioon uuniperunan kaveriksi kääräisty rosmariini maustaa perunan mukavasti.
Rosmariinia käytetään myös sipulikeiton ja muiden kasviskeittojen mausteena. Se sopii hyvin yhteen erilaisten sipulien, persiljan ja kirvelin kanssa. Yrttiä voi kokeilla tuorejuustojen ja salaatinkastikkeiden mausteeksi. Se käy muhennoksiin, muna- ja juustoruokiin sekä valkokastikkeeseen.

Myös makeisiin herkkuihin

Rosmariinin voimakas maku ja tuoksu tekevät siitä erinomaisen yrtin leivontaan. Se sopii myös makeisiin leivonnaisiin, kuten sitruunakakkuihin tai omenapiirakkaan.
Rosmariinilla voidaan maustaa myös juomia, hedelmäsalaatteja ja hyytelöitä. Mansikat ja rosmariini on rohkea yhdistelmä.

Rosmariini säilyy viileässä jääkaapissa, mutta voit pitää sitä myös huoneenlämmössä ruukussa, kunhan muistat kastella.

Rosmariini_fiilis
Rosmariini_resepti

Riistaa ja rosmariinia

Rosmariinia käytetään yleisesti lammas- ja riistaruokiin sekä marinointiin, mutta se sopii monen muunkin ruuan maustamiseen.
Maku on voimakas ja hallitseva, joten rosmariinia kannattaa käyttää ruoanlaitossa varoen. Tuore rosmariini on kuivattua voimakkaampi. Rosmariini on vahva yrtti ja kestää pitkääkin haudutusta, sen maku irtoaa hyvin ilman silppuamista.

Terveellinen rosmariini

Rosmariini on erittäin terveellinen, sillä se sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten rosmariinihappoa ja karnosiinihappoa, sekä muita bioaktiivisia yhdisteitä. Myös aromaterapiassa rosmariiniöljyn käyttö on yleistä.