Usein kysyttyä

Miten ruukkusalaatin saa säilymään pidempään?

Lorauta tilkka vettä ruukkusalaatin pohjalle, niin se säilyy pitempään.

Missä salaatit säilyvät parhaiten?

Salaatit haihduttavat jatkuvasti vettä hengittäessään, joten vanhetessaan ne nuukahtavat. Paras paikka salaatin säilyttämiseksi on jäkaappi.

Miten kuivayrttien määrä korvataan tuoreyrteillä?

Ruokaresepteissä on yleisemmin mainittuna kuivayrttien mitta teelusikoina, mutta tuoreyrttejä käytettäessä korvaa teelusikka reilulla ruokalusikallisella.

Miten säilytän yrtit kotikeittiössä?

Tuoreyrtit säilyvät parhaiten viileässä. Säilytä yrttejä mahdollisuuksien mukaan pystyasennossa esim. jääkaapin ovessa olevissa lokeroissa. Näin muistat myös käyttää niitä, kun näet ne aina kun avaat jääkaapin. Basilika ja sitruunamelissa kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, koska ne ovat herkkiä paleltumaan kylmässä ja vetoisessa paikassa.

Poistanko yrtit pakkauksesta?

Ruukkuyrtin suojamuovi ehkäisee yrttien kuivumista, joten sitä ei kannata poistaa. Talviaikaan kotisi ilma on melko kuivaa ja kosteasta kasvihuoneesta tullut ruukkuyrtti kuivuu nopeammin kuin kesäaikaa. Jos kuitenkin haluat pitää yrttejä kotikeittiösi vihreinä valopilkkuina, niin voit poistaa pakkauksen ja laittaa yrtit suoja-astiaan. Muista kastella yrttejä sillä ne kuluttavat vettä runsaasti.

Miksi korianteri maistuu saippualle?

Korianterin maku jakaa rajusti mielipiteitä, sillä joidenkin suussa se maistuu saippualle. Tutkijat ovat löytäneet ilmiölle syyn, joka johtuu ilmeisemmin hajuaistiin linkitetystä geenistä. Korianterivihasta voi päästä eroon altistamalla itsensä useammin korianterin maulle. Tee esim. Korianteripestoa tai hummusta.

Mikä on bouquet garni?

Kyseessä on yrttikimppu, joka sujautetaan soppakattilaan tai pataan hautumaan ja napataan pois juuri ennen tarjoilua. Yrttien valinnassa on vain mielikuvitus rajana, mutta hyvänä kombona toimii esim. salvia, timjami, rosmariini ja lipstikka.

Voiko yrttejä pakastaa?

Ylimääräiset ruukkuyrtit voit pakastaa. Leikkaa vihreä kasvusto irti ruukusta ja pilkkoa vihreät varret pienemmäksi. Yrttit kannattaa lisätä jäisinä ruokiin, jotta niiden maku ja ulkonäkö säilyy lähes tuoreen oloisina.

Voiko kaupasta ostetut ruukkuyrtit istuttaa ulos?

Kesäaikaan ruukkuyrtit kannattaa istuttaa esim. kukkapenkkiin ja saat nauttia koko kesän sadosta. Jos ostamallasi ruukkuyrtillä on ns. reikäinen pikkuruukku, älä poista sitä ettei juuret vaurioidu turhaan. Kastele yrtti kunnolla ennen istuttamista niin se lähtee paremmin kasvamaan.