Hampurilainen on helppo tehdä ja sen valmistuksessa voi leikitellä ja käyttää mielikuvitusta. Perinteisten hampurilaisten ystävä sujauttaa hampurilaissämpylän väliin mehevän naudanlihapihvin, mutta pihvi voi käytännössä olla ihan mitä tahansa – kanaa, kalaa, portobello-sientä.
Hampurilaisen nimi juontaa juurensa Hampurissa suosittuun samantyyppiseen ruokalajiin, joka levisi Amerikkaan uudisasukkaiden mukana ja kehittyi nykyiseen tunnettuun muotoonsa. Jauheliharuoat olivat suosittuja Pohjois-Saksassa. Hampurinpihviksi kutsuttu ruokalaji muuttui Yhdysvalloissa sämpyläksi, jonka välissä oli naudanlihapihvi ja muita lisukkeita.
Valmistele kaikki ainekset etukäteen, jotta saat hampurilaisen kasattua heti pihvin valmistuttua. Sämpylä kannattaa myös käyttää grillissä tai pannulla! Pursota pohjalle ketsuppia, laita väliin salaattia ja siihen päälle pihvi. Juusto sopii seuraavaan väliin (muista sulattaa pihvin päällä!) ja seuraavaan kerrokseen esimerkiksi tomaattia, suolakurkkua, sipulia – kokeile vaikka ananasta! Kanteen majoneesia, kansi kiinni ja heti syömään!
Salaatilla saat muokattua sekä makua, mutta myös purutuntumaa. Koita vaikka jääsalaattia, joka tuo rapeutta mukaan tai romainesalaattia, joka pehmentää ja täydentää kokonaisuutta.
Vihreä Keijun salaatit löydät täältä >>
Salaatinlehtiin käärityt burgerit ovat ihania. Ne sopivat myös keliaakikoille. Paista mehevät pihvit ja kääri rapeisiin jääsalaatinlehtiin ja täytä hampurilaisen tapaan.
Etsitkö uusia ideoita herkullisiin ja raikkaisiin hampurilaisiin?
Vihreän Keijun hampurilaisreseptit todistavat, että burgeri voi olla paljon enemmän kuin vain pikaruokaa – se voi olla tuore, värikäs ja täynnä makua. Meiltä saat parhaat vinkit siihen, kuinka rakennat hampurilaisen, joka hurmaa sekä maulla että ulkonäöllä.
Olipa kyseessä nopea lounas, viikonlopun rento burgeri-ilta tai juhlava tarjottava kesäpöytään, Vihreän Keijun tuoreet salaatit ja yrtit viimeistelevät annoksen ja nostavat sen uudelle tasolle. Tutustu resepteihimme ja löydä omat suosikkisi – hampurilainen on parhaimmillaan silloin, kun se saa vihreää rinnalleen.
Hampurilainen on klassikkoruoka, joka maistuu aina – mutta parhaimmillaan se on silloin, kun mukana on jotain tuoretta ja vihreää. Vihreän Keijun salaateilla ja yrteillä nostat burgerin uudelle tasolle: mehukas pihvi saa rinnalleen rapeutta, raikkautta ja aromikasta makua, joka tasapainottaa kokonaisuuden.
Olitpa sitten perinteisen naudanlihapihvin ystävä tai suosimassa kasvispohjaisia vaihtoehtoja, hampurilaisresepti saa uudenlaista eloa, kun siihen lisää tuoretta jäävuorisalaattia, lehtisalaattia, roomansalaattia tai vaikka ruukkuyrttejä – kuten persiljaa tai basilikaa.
Arjen kiireessä tarvitaan nopeita ja helppoja ruokaratkaisuja, ja siksi olemme koonneet yhteen reseptejä, jotka sopivat juuri niihin hetkiin. Moni burgerimme syntyy yksinkertaisista aineksista, mutta lopputulos on kaikkea muuta kuin tavallinen. Tuoreet kasvikset, salaattisekoitukset ja yrtit tekevät pienellä vaivalla ison vaikutuksen. Tutustu Vihreän Keijun hampurilaisresepteihin ja löydä oma suosikkisi – herkullinen burgeri syntyy parhaista raaka-aineista ja ripauksesta vihreää.
Hampurilainen ei ole koskaan tylsä, kun mukana on tuoreita makuja ja rohkeita yhdistelmiä. Vihreän Keijun hampurilaisreseptit kannustavat kokeilemaan erilaisia pihvejä, täytteitä ja kastikkeita – oli kyseessä liha, kana, kala, kasvisvaihtoehto tai juustoinen klassikko. Tuoreet salaatit ja yrtit viimeistelevät kokonaisuuden ja tuovat annokseen rakennetta, raikkautta ja väriä.
Hampurilaisen voi rakentaa myös täysin ilman sämpylää. Kääri pihvi ja täytteet mehevään romaine tai jääsalaatin lehteen ja luo kevyempi mutta yhtä maukas vaihtoehto – täydellinen valinta esimerkiksi gluteenittomaan ruokavalioon tai kesäpäivän raikkaaksi ateriaksi.
Täydellinen hampurilainen syntyy hyvistä raaka-aineista – ja me Vihreällä Keijulla uskomme, että tuoreus, maku ja rakenne ratkaisevat. Perinteisen lihan tilalle voit valita esimerkiksi mehevän portobellon, joka toimii loistavasti pihvin sijaan. Portobello tuo hampurilaiseen täyteläisen maun ja lihaisan suutuntuman, eikä kaipaa rinnalleen muuta kuin hyvän kastikkeen ja tuoreita täytteitä.
Salaatit ja yrtit viimeistelevät kokonaisuuden ja tuovat mukaan raikkautta ja rakennetta. Panosta myös sämpylään – tai kokeile sämpylätöntä versiota, jossa täytteet kääritään rapeaan salaattiin.
Vihreän Keijun persilja, basilika, ruohosipuli ja muut yrtit tuovat hampurilaiseen raikkautta ja vivahteita, jotka nostavat kokonaisuuden uudelle tasolle.
Yrtit sopivat hampurilaisen väliin sellaisenaan, mutta erityisen herkullisia ne ovat kastikkeissa ja tahnoissa. Kokeile esimerkiksi yrttistä jogurttikastiketta tai majoneesia, jossa on runsaasti tuoretta ruohosipulia ja persiljaa. Vihreän Keijun basilikasta valmistat pestoa, joka tuo makua jokaiseen puraisuun.
Myös yksinkertaiset lisäykset, kuten kourallinen tuoretta persiljaa pihvin päälle tai basilikanlehdet tomaattiviipaleiden kanssa, tekevät burgerista raikkaamman ja houkuttelevamman.