Hampurilainen on helppo tehdä ja sen valmistuksessa voi leikitellä ja käyttää mielikuvitusta. Perinteisten hampurilaisten ystävä sujauttaa hampurilaissämpylän väliin mehevän naudanlihapihvin, mutta pihvi voi käytännössä olla ihan mitä tahansa – kanaa, kalaa, portobello-sientä.
Hampurilaisen nimi juontaa juurensa Hampurissa suosittuun samantyyppiseen ruokalajiin, joka levisi Amerikkaan uudisasukkaiden mukana ja kehittyi nykyiseen tunnettuun muotoonsa. Jauheliharuoat olivat suosittuja Pohjois-Saksassa. Hampurinpihviksi kutsuttu ruokalaji muuttui Yhdysvalloissa sämpyläksi, jonka välissä oli naudanlihapihvi ja muita lisukkeita.
Valmistele kaikki ainekset etukäteen, jotta saat hampurilaisen kasattua heti pihvin valmistuttua. Sämpylä kannattaa myös käyttää grillissä tai pannulla! Pursota pohjalle ketsuppia, laita väliin salaattia ja siihen päälle pihvi. Juusto sopii seuraavaan väliin (muista sulattaa pihvin päällä!) ja seuraavaan kerrokseen esimerkiksi tomaattia, suolakurkkua, sipulia – kokeile vaikka ananasta! Kanteen majoneesia, kansi kiinni ja heti syömään!
Salaatilla saat muokattua sekä makua, mutta myös purutuntumaa. Koita vaikka jääsalaattia, joka tuo rapeutta mukaan tai romainesalaattia, joka pehmentää ja täydentää kokonaisuutta.
Vihreä Keijun salaatit löydät täältä >>
Salaatinlehtiin käärityt burgerit ovat ihania. Ne sopivat myös keliaakikoille. Paista mehevät pihvit ja kääri rapeisiin jääsalaatinlehtiin ja täytä hampurilaisen tapaan.