Vihreä pesto

Perinteinen basilikasta valmistettu pesto maistuu aina yhtä herkulliselta erilaisissa salaateissa, pasta- ja kasvisruoissa. Pesto maistuu herkulliselta myös sellaisenaan leivän päällä.

Kello-ikoni 15 min
Annos-ikoni 4

Ainekset

4 annosta
3,5 dl Vihreä Keiju basilikaa
1/2 dl raastettua kovaa juustoa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 valkosipulinkynsi

Valmistusohjeet

15 min
  1. Laita yrtit varsineen sekoituskulhoon.
  2. Raasta joukkoon kova juusto.
  3. Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla kullan ruskeiksi.
  4. Lisää loput aineet joukkoon ja soseuta peston ainekset keskenään sauva- tai tehosekoittimella.

Pesto basilikasta

Paras pesto – olisiko tässä etsimäsi resepti? Pesto on klassikko, joka hurmaa yksinkertaisuudellaan ja maullaan. Kun basilika yhdistetään oliiviöljyyn, pinjansiemeniin, valkosipuliin ja parmesaaniin, syntyy aromikas pesto, joka on todella monikäyttöinen. Voit yhdistää peston vaikkapa pastan, leivän, salaatin tai grillattujen kasvisten kaveriksi.

Kotona valmistettu pesto on nopea ja helppo tehdä. Kotimaista, vastuullisesti kasvatettua Vihreän Keijun basilikaa on kauppojen valikoimassa ympäri vuoden, joten tuoreista raaka-aineista syntyy aina yhtä laadukas lopputulos.

Pesto on vartissa valmista

Pesto on kastike, jonka voi valmistaa kotona vain noin 15 minuutissa. Riittää, että tuore basilika, oliiviöljy, pinjansiemenet, parmesaani ja valkosipuli ajetaan tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi – ja pesto on heti valmista käytettäväksi. Pinjansiemeniä kannattaa paahtaa hetki pannulla ennen tehosekoittimeen lisäämistä, sillä paahtaminen syventää niiden makua.

Vihreän Keijun basilika antaa pestolle sen maun

Peston tärkein raaka-aine on basilika, joka tuo kastikkeeseen sen tunnistettavan vihreän värin ja aromikkaan tuoksun. Basilika on yksi käytetyimmistä tuoreyrteistä, ja sen maku on pehmeä, mieto ja helposti tunnistettava. Se ei hallitse liikaa, vaan täydentää muita mausteita ja raaka-aineita muodostaen herkullisia makupareja. Basilikan isot lehdet ovat vahvat, vihreät ja kiiltävät. Aromikas tuoksu on intensiivinen ja monikerroksinen – siinä voi aistia vivahteita aniksesta, neilikasta, sitrushedelmistä, kanelista ja kamferista. Juuri nämä ominaisuudet tekevät basilikasta peston sydämen ja sen, joka antaa kastikkeelle sen tunnistettavan maun.

Basilikaa kasvatetaan Suomessa ympärivuotisesti ilman torjunta-aineita. Kun valmistat pestoa Vihreän Keijun basilikasta, saat kastikkeen, jossa yhdistyvät tuoreus, vastuullisuus ja aito maku.

Peston variaatiot – näin muuntelet peston eri siemenillä, juustoilla ja yrteillä

Vaikka klassinen pesto syntyy basilikasta, pinjansiemenistä, parmesaanista ja oliiviöljystä, resepti muuntuu helposti tekijänsä mukaan. Pinjansiemenet voi vaihtaa manteliin, saksanpähkinään tai auringonkukansiemeniin, juuston tilalle voi valita kotimaisen vaihtoehdon tai jättää sen kokonaan pois, jos haluaa tehdä vegaanisen peston. Yrteistä myös persilja, rucola tai minttu tuovat pestoon oman luonteensa. Näin pesto on resepti, joka tarjoaa loputtomasti muuntelumahdollisuuksia ja sopii monenlaiseen keittiöön.

Käytä pestoa monipuolisesti

Pesto yhdistetään usein pastan kanssa, mutta se toimii yhtä hyvin levitteenä, salaatin kastikkeena tai viimeistelemään lämpimän keiton – käyttömahdollisuuksia on lukemattomia. Peston monipuolisuus tekee siitä kastikkeen, jota kannattaa pitää aina jääkaapissa, sillä pienikin lusikallinen pestoa tuo ruokaan intensiivisen aromin ja tuoreiden yrttien raikkauden.

Tee suurempi satsi kerralla – pesto säilyy jääkaapissa

Paras pesto syntyy, kun se valmistetaan tuoreista aineksista. Kirkkaan vihreä väri ja tuoksu ovat parhaimmillaan heti valmistuksen jälkeen. Jos pestoa jää yli, se säilyy hyvin myös muutamia päiviä jääkaapissa. Pakastaminen onnistuu myös – pienet annokset jääpalamuotissa tarjoavat nopean tavan ottaa pesto käyttöön juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Jos tykkäsit klikkaa sydäntä