Suolaiset leivonnaiset sopivat vaikka vappupiknikille

Suolaiset leivonnaiset ovat pientä hyvää tarjottavaa vaikka yllätysvieraille tai illanistujaisiin. Hyödynnä valmistaikinoita tai tee itse alusta asti, pienellä vaivalla syntyy suuria herkkuja.

Muuntele erilaisilla täytteillä

Suolaisia leivonnaisia voi tarjota alkupaloina, naposteltavina tai myös pääruokana. Käytä rohkeasti erilaisia täytteitä, kuten juustoja, kasviksia, kinkkua tai tonnikalaa. Suolaisia leivonnaisia voi myös helposti muunnella eri makuisiksi lisäämällä erilaisia yrttejä, mausteita tai vaikkapa hunajaa.

Sienipiirakka

Sienipiirakka maistuu kaikkina vuodenaikoina. Viimeistele piirakka tuoreilla yrteillä. Voit halutessasi hyödyntää myös pakastealtaan valmista piirakkataikinaa.

Ainekset

8 annosta
Pohja:
150 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 kananmunan keltuainen
1/2 dl kylmää vettä
ripaus suolaa
Täyte:
1 pieni sipuli
200 g Champ herkkusieniä (valkoinen, ruskea)
1/2 ruukku Vihreä Keiju persilja
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
2-3 kananmunaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
175 g juustoraastetta

Valmistusohjeet

60 min
  1. Laita voi tai margariini kulhoon ja mittaa joukkoon vehnäjauhot.
  2. Lisää kananmunankeltuainen, kylmä vesi ja ripaus suolaa.
  3. Sekoita taikinaa vain sen verran, että se on sekaisin.
  4. Painele taikina (leivinpaperilla vuorattuun) reunalliseen uunivuokaan ja esipaista pohjaa 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 10 minuuttia.
  5. Kuori ja hienonna sipuli ja viipaloi tai leikkaa lohkoiksi herkkusienet.
  6. Kuumenna öljy pannulla ja paista sipuli ja sienet, kunnes pehmenevät.
  7. Levitä ne esipaistetun piirakkapohjan päälle.
  8. Hienonna pinnalle persilja.
  9. Sekoita ruoka- tai kuohukerma, maito, kananmunat, suola, mustapippuri ja juustoraaste keskenään ja kaada piirakkapohjan päälle.
  10. Kypsennä 200 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen ja hyytynyt.
  11. Tarjoa mielellään hieman lämpimänä.

Kaikki suolaiset leivonnaiset