Lihasta on moneksi 

Pihvejä, makkaroita, grilliruokaa, pataa, ribsejä, lihapullia ja mitä näitä nyt on! Erilaiset lihat taipuvat moneksi ja liha on usein se ruoka-annoksen kunkku.  

Yrteillä lihaan makua

Yrtit sopivat loistavasti liharuokien maustamiseen. Voit käyttää sekä tuoreita että kuivattuja yrttejä.

On hyvä huomioida, että kuivattujen yrttien maku on tuoretta yrttiä voimakkaampi ja muutenkin yrttejä kannattaa käyttää ohjeen mukaisesti.

Hirvipaisti ja tummaa herkkusieni-mallaskastiketta

Hirvenpaisti saa tässä reseptissä seurakseen tumman ja maukkaan herkkusieni-mallaskastikkeen. Metsäinen ruoka voidaan tarjota mallasuutteella maustettujen uunijuuresten kera, jolloin saadaan oikein herkullinen kokonaisuus.

Ainekset

4 annosta
800 g hirvenpaistia
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 oksaa Vihreä Keiju rosmariinia
2 siivua pekonia
2 rkl öljyä
Kastike:
100 g Champ valkoisia herkkusieniä
1 rkl voita
4 dl punaviiniä
5 dl vahvaa lihalientä
2 rkl Tuoppi Kaljamallasta
5 oksaa Vihreä Keiju persiljaa
1 oksa Vihreä Keiju rosmariinia
1 tl suolaa

Valmistusohjeet

1 h 15 min
  1. Poista lihasta mahdolliset kalvot ja mausta pinta suolalla ja mustapippurilla.
  2. Kuumenna paistinpannu ja laita öljy sekä pekonit pannulle.
  3. Anna pekonin rasvan sulaa ja nosta pekonit pois pannulta.
  4. Nosta liha pannulle ja ruskista kauttaaltaan. Laita liha uunipellille.
  5. Nosta lihan päälle paistetut pekonit ja tuoreet rosmariininoksat.
  6. Kypsennä paisti 120 asteisessa uunissa noin 1 h tai kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta.
  7. Anna lihan levätä foliokääreessä kypsennyksen jälkeen noin 15 minuuttia.

Valmista kastike:

  1. Laita mallasrouhe lihaliemen joukkoon ja keitä noin 10 minuuttia. Siivilöi liemi.
  2. Ruskista herkkusieniä keskilämpöisellä paistinpannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä.
  3. Lisää joukkoon punaviini ja keitä kunnes jäljellä on noin puolet.
  4. Lisää joukkoon lihaliemi, nippuun käärityt persilja ja rosmariini.
  5. Keitä kunnes nesteestä on jäljellä puolet.
  6. Poista yrtit, mausta suolalla ja tarkista maku.

VINKKI! Voit suurustaa kastiketta maissitärkkelyksellä tarvittaessa.

Leikkaa paistista noin 1 cm paksuisia viipaleita ja tarjoile herkkusieni-mallaskastikkeen kera.

Lihareseptit

Löydä ideat herkullisiin liha-aterioihin

Pihvejä, ribsejä, makkaroita, pataruokia – lihasta on moneksi! Liha on takuuvarma valinta, kun halutaan tuhtia, täyttävää ja maukasta ruokaa. Vihreän Keijun lihareseptit osoittavat, miten tuoreet yrtit ja vihreät lisukkeet tuovat liha-annoksiin raikkautta, väriä ja tasapainoa. Kokeile esimerkiksi timjamia uuniruokien maustamiseen, ripottele lehtipersiljaa padan päälle tai lisää tuoreita yrttejä klassikoihin kuten lihapulliin, murekkeeseen tai makaronilaatikkoon. Inspiroidu ja anna vihreän tuoda uusia vivahteita arjen suosikkeihin.

Lihareseptit arkeen ja juhlaan – parhaat ideat naudasta, possusta, kanasta ja riistasta

Liha on monipuolinen raaka-aine, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia keittiössä. Olipa kyseessä naudanliha, porsas, lammas tai riista, jokaisella on oma tunnistettava makunsa ja käyttötapansa. Liharuokien valmistuksessa voi hyödyntää niin grillausta, hauduttamista, paistamista kuin savustamistakin – ja erilaiset mausteseokset, marinadit ja lisukkeet tuovat lopputulokseen kiinnostavaa vaihtelua.

Lihareseptit auttavat rakentamaan ravitsevia ja maukkaita aterioita, jotka sopivat niin arkiruokiin kuin viikonlopun pitkään illalliseen. Kun lihaa yhdistetään kauden kasviksiin, pastaan tai vaikkapa perunamuusiin, lopputulos on sekä tasapainoinen että täyttävä.

Luovat ja helpot lihareseptit kiireiseen arkeen

Arjen keskellä ruoanlaiton ei tarvitse olla monimutkaista – se voi olla nopeaa, herkullista ja silti ravitsevaa. Vihreä Keijun lihareseptit ovat suunniteltu juuri tätä varten. Valikoimasta löydät monipuolisia vaihtoehtoja: nopeasti pannulla valmistuvia vaihtoehtoja, täyteläisiä pastakastikkeita, meheviä pataruokia ja arkeen sopivia keittoja sekä salaatteja. Reseptit hyödyntävät tuttuja raaka-aineita ja helposti saatavilla olevia mausteita, mutta sisältävät kekseliäitä twistejä, jotka tuovat makuun uutta eloa. Olitpa sitten kokkaamassa koko perheelle tai itsellesi pitkän päivän päätteeksi, näillä ohjeilla loihdit helposti aterian, joka maistuu ja pitää nälän loitolla.

Vinkit onnistuneen liha-aterian valmistukseen

Täydellinen liha-ateria syntyy hyvistä raaka-aineista, huolellisesta kypsennyksestä ja maukkaista lisukkeista. Valitse tuoretta, laadukasta lihaa – oli kyseessä sitten jauheliha, naudan ulkofile, porsaan kassler tai makua tuova pekoni. Jokainen lihalaji vaatii omanlaistaan kypsennystä, mutta yksi sääntö pätee usein: vältä ylikypsennystä ja anna lihan vetäytyä hetki paiston jälkeen. Näin maut syventyvät ja rakenne pysyy mehevänä. Muista myös maustaminen – suola, pippuri ja yrtit luovat hyvän pohjan, mutta rohkeasti kokeilemalla saat liharuokiin uusia ulottuvuuksia. Inspiroidu resepteistä ja räätälöi ateriat omien makumieltymystesi mukaan – loihdi arjen klassikoita tai kokeile uusia yhdistelmiä eri lisukkeiden, kastikkeiden ja maustetahnojen kanssa.

Näin hyödynnät tuoreita yrttejä liharesepteissä

Tuoreet yrtit ovat olennainen osa onnistuneita liharuokia. Ne tuovat annoksiin raikkautta, tasapainottavat rasvaisuutta ja tuovat mukanaan vivahteikkaita aromeja. Rosmariini ja timjami sopivat erinomaisesti esimerkiksi naudanlihan ja possun maustamiseen, kun taas minttu sopii mainiosti karitsan kylkeen. Korianteri tuo raikkaan säväyksen aasialaisiin liharuokiin, ja persilja tai ruohosipuli kruunaa lähes minkä tahansa annoksen.

Yrtit voi lisätä missä tahansa valmistusvaiheessa, mutta erityisesti kypsennyksen loppuvaiheessa tai valmiin annoksen päälle ripoteltuna ne säilyttävät parhaiten makunsa ja tuoksunsa.

Jos tykkäsit klikkaa sydäntä