Kastike kuuluu melkein joka annokseen 

Kermakastike, pippurikastike, punaviinikastike, ruskea kastike ja niin edelleen. Herkullisten kastikkeiden lista on lähes loputon, mutta paikkansa lautasella hyvä soosi löytää lähes aina.

Vaalea kastike kalalle ja tumma lihalle

Kastikkeisiin kannattaa perehtyä, sillä ne tuovat viimeisen silauksen aterialle. Kastikkeet voidaan jakaa karkeasti kalan ja kasvisten kanssa tarjottaviin kevyisiin vaaleisiin kastikkeisiin ja lihan kanssa tarjottaviin tummiin kastikkeisiin. Näiden lisäksi voista valmistetaan klassisia emulsiokastikkeita, kuten hollandaise- ja bearnaise-kastikkeita.

Hirvipaisti ja tummaa herkkusieni-mallaskastiketta

Hirvenpaisti saa tässä reseptissä seurakseen tumman ja maukkaan herkkusieni-mallaskastikkeen. Metsäinen ruoka voidaan tarjota mallasuutteella maustettujen uunijuuresten kera, jolloin saadaan oikein herkullinen kokonaisuus.

Ainekset

4 annosta
800 g hirvenpaistia
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 oksaa Vihreäkeiju rosmariinia
2 siivua pekonia
2 rkl öljyä
Kastike:
100 g Champ valkoisia herkkusieniä
1 rkl voita
4 dl punaviiniä
5 dl vahvaa lihalientä
2 rkl Tuoppi Kaljamallasta
5 oksaa Vihreäkeiju persiljaa
1 oksa Vihreäkeiju rosmariinia
1 tl suolaa

Valmistusohjeet

1 h 15 min

Poista lihasta mahdolliset kalvot ja mausta pinta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna paistinpannu ja laita öljy sekä pekonit pannulle. Anna pekonin rasvan sulaa ja nosta pekonit pois pannulta. Nosta liha pannulle ja ruskista kauttaaltaan. Laita liha uunipellille. Nosta lihan päälle paistetut pekonit ja tuoreet rosmariininoksat.

Kypsennä paisti 120 asteisessa uunissa noin 1 h tai kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta. Anna lihan levätä foliokääreessä kypsennyksen jälkeen noin 15 minuuttia.

Valmista kastike:

  1. Laita mallasrouhe lihaliemen joukkoon ja keitä noin 10 minuuttia. Siivilöi liemi.
  2. Ruskista herkkusieniä keskilämpöisellä paistinpannulla, kunnes niistä ei irtoa enää nestettä.
  3. Lisää joukkoon punaviini ja keitä kunnes jäljellä on noin puolet.
  4. Lisää joukkoon lihaliemi, nippuun käärityt persilja ja rosmariini.
  5. Keitä kunnes nesteestä on jäljellä puolet.
  6. Poista yrtit, mausta suolalla ja tarkista maku.

VINKKI! Voit suurustaa kastiketta maissitärkkelyksellä tarvittaessa.

Leikkaa paistista noin 1 cm paksuisia viipaleita ja tarjoile herkkusieni-mallaskastikkeen kera.