Kastike kuuluu melkein joka annokseen 

Yrttikastike, kermakastike, pippurikastike, punaviinikastike, ruskea kastike ja niin edelleen. Herkullisten kastikkeiden lista on lähes loputon, mutta paikkansa lautasella hyvä soosi löytää lähes aina.

Vaalea kastike kalalle ja tumma lihalle

Kastikkeisiin kannattaa perehtyä, sillä ne tuovat viimeisen silauksen aterialle. Kastikkeet voidaan jakaa karkeasti kalan ja kasvisten kanssa tarjottaviin kevyisiin vaaleisiin kastikkeisiin ja lihan kanssa tarjottaviin tummiin kastikkeisiin. Näiden lisäksi voista valmistetaan klassisia emulsiokastikkeita, kuten hollandaise- ja bearnaise-kastikkeita.

Yrttikastike

Miedosti tulinen yrttikastike sopii monipuolisesti kastikkeeksi erilaisiin ruokiin, erityisesti kasvis- ja liharuokiin sekä salaatteihin.

Ainekset

4 annosta
2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1/2 ruukkua Vihreä Keiju persiljaa
1/2 ruukkua Vihreä Keiju oreganoa
1/2 vihreä chili kuutioina
1/2 punainen chili kuutioina
3 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa

Valmistusohjeet

15 min
  1. Laita öljy, persilja ja oregano tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi.
  2. Lisää loput aineet ja sekoita uudelleen tasaiseksi.
  3. Säilö yrttikastike kannelliseen lasipurkkiin.
  4. Kastike säilyy hyvänä noin viikon.