Kuuluuko ananas pizzaan? Saako päälle laittaa valkosipulia ja oreganoa? Pitääkö pizzassa olla tomaattikastiketta? Kysymyksiä on paljon, mutta vastauksia enemmän. Pizza saa olla juuri sellainen kuin sinä haluat!
Ensimmäinen kirjoitettu maininta pizzasta löytyy latinalaisesta tekstistä, joka on peräisin vuodelta 997. Teksti on peräisin Napolista, jota pidetäänkin pizzan synnyinkaupunkina. Pizzan valmistaminen oli halpaa ja näin siitä syntyi koko kansan herkku.
Parhaan pizzan saat, kun valitset muutaman laadukkaan raaka-aineen ja käytät niitä harkiten. Pizzaan sopii täytteeksi lähinnä kaikki mitä kaapissa sattuu olemaan; jauhelihaa, kanaa, sieniä, vihanneksia, hedelmiä ja niin edelleen. Pohjan voit tehdä itse tai ostaa valmiina, ihan miten itse haluat.
Pizza margherita syntyy yksinkertaisista aineksista. Makua tämä herkku saa Vihreäkeijun yrteistä. Parhaan lopputuloksen saat kohottamalla taikinaa vuorokauden ajan.
Pizza on yksi maailman rakastetuimmista ruoista – eikä ihme. Se on helposti muunneltavissa oleva kokonaisuus, jossa pohja, kastike ja täytteet muodostavat loputtoman määrän herkullisia yhdistelmiä. Vihreän Keijun pizzareseptit esittelevät pizzan inspiroivia variaatioita: kasvispainotteisia makuyhdistelmiä, herkullisia pohjavaihtoehtoja ja sesonkiin sopivia täytteitä.
Nämä reseptit tuovat pöytääsi niin perinteiset maut kuin uudenlaiset ideat, joissa yhdistyvät tuoreet raaka-aineet ja oivaltava maustaminen. Koti-iltaan tai viikonloppuun, yksin tai porukalla – pizzan kanssa ei voi mennä pieleen.
Vihreän Keijun pizzaresepteissä hyödynnetään sekä valmiita että itse tehtäviä pizzapohjia. Reseptien ytimessä ovat täytteet ja niiden rinnalle valitut tuoreet yrtit, salaatit ja vihannekset. Paahdetut juurekset, sesongin kasvikset ja maustetut juustot yhdistyvät mintun, rosmariinin, timjamin tai vaikkapa basilikan kanssa – lopputuloksena on tasapainoinen ja herkullinen kokonaisuus.
Nopeimmillaan pizza syntyy valmiista pohjasta ja yksinkertaisista täytteistä – mutta se ei tarkoita tylsää. Vihreän Keijun pizzareseptit osoittavat, miten pienellä vaivalla saa aikaan annoksen, joka ilahduttaa silmää ja suuta. Mintulla viimeistelty kasvispizza, rosmariinilla maustettu perunapizza tai basilikan raikastama tomaatti-mozzarellayhdistelmä – vaihtoehtoja löytyy niin arkeen kuin juhlaan.
Pizza ei ole koskaan tylsää, kun kokeilet rohkeasti erilaisia täytteitä ja kastikkeita. Voit yhdistellä lihaa, kanaa, mereneläviä, kasviksia, sieniä ja erilaisia juustoja luodaksesi juuri sinun makusi mukaisen kokonaisuuden. Makean, tulisen, suolaisen ja happaman tasapaino tekee pizza-kokemuksesta unohtumattoman.
Tuttu tomaattikastike ja juusto on vasta alku. Kokeile valkopohjaista pizzaa, jossa kastikkeena toimii esimerkiksi tuorejuusto, ranskankerma tai smetana. Lisää päälle paahdettua lehtikaalia, karamellisoitua sipulia, tuoreita yrttejä tai vaikkapa sitruunalla maustettua kalaa. Timjami, oregano ja persilja korostavat täytteiden makuja ja tuovat tuoksuvaa syvyyttä.
Onnistuneen pizzan salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa ja oikeassa kypsennyksessä. Käytä valmista pizzapohjaa tai valmista se itse. Muista esilämmittää uuni erittäin kuumaksi, jotta saat rapean pohjan. Älä täytä pizzaa liikaa, jotta se kypsyy tasaisesti. Lisää tuoreet yrtit vasta paiston jälkeen tai juuri ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät makunsa, värinsä ja raikkautensa.
Vihreän Keijun yrtit viimeistelevät pizzan! Basilika, oregano, timjami ja rosmariini maustavat klassikkopizzat italialaiseen tyyliin, mutta myös yllättävät yhdistelmät – kuten minttu juustopizzassa tai tilli lohipizzassa – avaavat uusia ovia. Ripottele yrttejä valmiin pizzan päälle tai kokeile niitä osana kastiketta ja pohjataikinaa.
Kurkkaa Vihreän Keijun pizzareseptit ja löydä uusia ideoita.