BLOGI -Uusia makuelämyksiä yrteistä

Kirjoittaja Venner

Vihreät tuoreyrtit tuovat makua, väriä ja terveyshyötyjä lautasellemme! Yrttejä voi ja kuuluukin käyttää luovasti ruoanlaitossa ja annosten koristelussa, sillä maukkaat yrtit tuovat tuttuihin klassikkoruokiin uusia makuvivahteita. Ruokien lisäksi yrttejä kannattaa hyödyntää myös leivonnaisissa ja juomissa.

Me suomalaiset olemme innokkaita suolan käyttäjiä. Suolan saanti on monen kohdalla suosituksiin nähden liian suurta. Hyvä uutinen on, että ruuan mausta ei tarvitse tinkiä, vaikka suolan määrää järkeistäisikin! Yrtit ja muut mausteet ovat nimittäin oiva ja maukas tapa korvata suolan määrää. Yrtit ovat muutenkin terveellisiä. Yrttien syvä väri kertoo niiden voimasta ja ravinteikkuudesta, ne sisältävät paljon erilaisia vitamiineja ja hivenaineita. Yrttien sanotaan myös muun muassa tukevan ruoansulatusta, vähentävän hiljaista tulehdusta sekä kaunistavan ihoa.

Vennerin upean yhteistyökumppanin Vihreäkeijun tuoreita yrttejä on saatavilla vuoden ympäri. Yrtit kannattaa istuttaa ruukkuihin, niin saat nauttia raikkaista mauista ja tuoksuista pitkään. Tuoreita yrttejä kannattaa pitää esillä keittiössä, jolloin niitä on helppo hyödyntää päivittäin. Yritit sopivat hyvin käytettäviksi voileivän päälle, smoothien ja salaattien joukkoon. Yrteistä voi myös valmistaa erilaisia kastikkeita ja öljyjä.

Kumppanuutemme myötä olemme oppineet paljon uutta yrteistä sekä niiden viljelystä. Vihreäkeiju on vastuullinen ruoantuottaja, ympäristötekijät ovat heille sydämen asia: viljelyssä he kiinnittävät huomiota kiertotalouteen ja vastuulliseen energiankäyttöön. Vihreäkeijun pakkaukset viestivät myös vastuullisuudesta. Pakkauksissa käytetään Suomalaisen innovaation Woodlyn puupohjaista muovia, joka on hiilineutraali ja kierrätettävä. Terveellisen ruoan puolesta puhujana he seuraavat suomalaisen ruokakulttuuriin muutoksia ja haluavat inspiroida ja tuoda hyvää fiilistä ruoanlaittoon! Tärkeimpänä he haluavat tietysti tuottaa aineksia terveellisempään, tuoreempaan ja maistuvampaan ruokaan.

Tässä muutama näppärä vinkki yrttien käyttöön:

  1. Tuoreet yrtit kannattaa lisästä ruokaan vasta lopuksi, jotta niiden maku säilyy mahdollisemman hyvin.
  2. Tuoreita yrttejä kannattaa käyttää 2–3 kertaa niin paljon kuin kuivattuja.
  3. Mitä pienemmäksi yrtin silppuaa, sitä enemmän se antaa makua.
  4. Pehmeä vartiset yrtit voi käyttää varsia myöden.
  5. Säilytä yrttejä huoneenlämmössä ja muista kastella niitä (mielellään vedottomassa ja valoisassa paikassa).
  6. Tuoreita yrttejä voi pakastaa tai säilöä kuivaamalla.

Mikäli yrttien käyttö on sinulle vielä uutta, voit aloittaa esimerkiksi persiljasta tai basilikasta. Persilja soveltuu erinomaisesti keittoihin, kastikkeisiin, salaatteihin, voileivän päälle ja sisältää esim. rautaa ja C-vitamiinia. Basilika on puolestaan lempeä yrtti, jota kannattaa käyttää runsaasti. Basilika sopii hyvin yhteen tomaatin ja hyvin monien ruokien pariksi. Basilika sisältää muun muassa kalsiumia, c-vitamiinia ja rautaa!