Yrttien makuparit

yrttikori-1200x1200_web

Valtakunnallista Yrttiviikkoa vietetään viikolla 11, jolloin onkin hyvä tutustua tuoreyrttien supervoimaiseen makumaailmaan ja testata miten eri yrtit toimivat omissa makunystyröissä.

Tuoreyrtit ovat luonnon omaa supervoimaa koko keholle, sillä ne sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja, sekä hyödyllisiä flavonoideja. Yrtit ovat ruoan joukossa kauniin näköisiä, tuoksuvat ihanalle ja ennen kaikkea tuovat ruokaan makua.

Tuoreyrttien avulla saa sekä nostettua raaka-aineiden omaa makua ylemmälle tasolle että nivottua saman annoksen raaka-aineiden maut ja tekstuurit yhdeksi, makureseptoreita hyväileväksi kokonaisuudeksi, joka puolestaan saa aikaan mielihyvän tunnetta ja lisäksi nostaa yhteisen ruokailukokemuksen jopa ikimuistoiseksi. Makuparien oivallus onkin yksi mielenkiintoinen asia.  Toisiaan tukevien makuparien toteamiseen voidaan käyttää tieteellistä menetelmää, jossa kaikki makupartikkelit analysoidaan tai sitten omia makunystyröitä.

 

Yrttiviikon vinkki: yrttien makuparit

Persilja on maanläheinen arominvahvenne, jossa sellaisenaan “raju” maku. Persilja lisätään lämpimään ruokaan pariksi minuutiksi kypsennyksen loppuvaiheessa vapauttamaan arominsa ja jotta sen maku lämmön vaikutuksesta hiukan “pehmenee”. Persilja on aromivahventeiden kunkku – tässä kevään ja kesän parhaita makupareja: varhaiskaali| herkkusienet | valkosipuli | ankka | karitsa | kaura- ja ruissuurimot | (uudet) perunat | sipulit | maissi

Ruohosipuli on tyylikäs arominvahvenne, joka lisätään annoksiin aina valmistuksen lopussa, jolloin sen hento maku säilyy. Ruohosipulille voisi listata helposti yli sata makuparia, mutta tässä kevään ja alkukesän ajankohtaan sopivimmat: tankoparsa | varhaiskaali | korvasienet | perunat | herkkusienet | siitakesienet | herneet | ahven | hauki | silli

Sitruunamelissan mintun ja sitruunan kaltainen aromi yllättää, kun käytät sitä rohkeasti ruoanlaitossa perinteisen koristeyrtin sijaan. Sitruunamelissa on niin monikäyttöinen, että tiivistetyn makuparit- osion tekeminen on haasteellista, mutta tässä muutamia: kurkku, suolakurkku | sitruuna, appelsiini, greippi | kaikki ruokaisat salaatit, joissa juusto pääraaka-aineena | kesäkurpitsa, munakoiso, paprikat (paahdettuna) | valkosipuli | peruna ja bataatti | hauki, sei, kuha | kylmäsavulohi | maito- ja kermapohjaiset jälkiruoat (pannacotta, creme brule, posset) | vadelma, mansikka, punaherukka, mustaherukka, mustikka, karpalo | marja- ja hedelmäkiisselit sekä täytekakut | valkoviinietikka | omenat, päärynä, kiivihedelmä, tamarillo | kotitekoiset marja- ja hedelmämehujäät

Jo pelkkä rosmariinin nuuhkaisu parantaa muistia, saati sitten seuraavien raaka-aineiden makua: sipuli | porkkana, palsternakka, maa-artisokka | paprikat (paahdettuna) | herkkusienet, portobello ja siitake | hauki, kuha | kalkkuna | karitsa, lammas | hirvi, kauris | paistetut kananmunat | speltti, ohra ja ”kaurahelmet” eli suurimot | hunaja | etikat (voit uuttaa rosmariinia lempietikkaasi viikon ajan ja makuetikka on valmis käytettäväksi)

Timjami sopii moneen paikkaan. Tässä muutama superhyvä makupari: kaikki juurekset | perunat | maa-artisokka | herkkusienet, portobello ja siitake | kaikki liha | lohi, siika, kuha, made | kaikki kurpitsat | tomaatit kypsennettynä | kaikki riista |sinappi | sitruuna ja lime | mansikat | vadelmat | tumma suklaa

Mintua voimme käyttää selkeästi rohkeammin. Kokeile rohkeasti ja ylläty raikkaista luomuksista.

Mintun makuparit: uuden sadon peruna | herneet | munakoiso | kesäkurpitsa | salaatin joukossa | jogurtti | valkoviinietikka | curry-ruoat | ilmakuivattu kinkku (yhdistettynä papujen tai herneen kanssa) | herneenversot | mansikat | mangot, melonit | kaikki sitrushedelmät | viikuna | riisisalaatit | kana (kylmänä tarjottava) | lammas, karitsa

Vihreä Keijun yrttiset reseptivinkit