Yrtit ovat olennainen osa ruoan valmistusta sillä ne tuovat ruokiin makua, tuoksua ja monipuolisuutta. Tuoreiden yrttien käyttö nostaa ruokailukokemuksen uudelle ulottuvuudelle. Ymmärrys yrttien eri voimakkuusasteista on avainasemassa herkullisen ruoan valmistuksessa ja makujen tasapainottamisessa. Sekä miedot että vahvat yrtit tarjoavat ruoanlaittoon laajan valikoiman makuvivahteita, jotka rikastuttavat ruokien kokonaismakua.
Hienostunutta makua miedoista yrteistä
Miedot yrtit ovat lempeitä eivätkä hallitse ruokalajien makuja, vaan täydentävät niitä hienovaraisesti. Niiden maku säilyy parhaiten, kun niitä käsitellään hellävaroen ja lisätään ruokaan vasta valmistuksen viime hetkillä. Miedot yrtit sopivat monipuolisesti erilaisiin ruokiin, mutta erityisen hyvin ne sopivat keittoihin, salaatteihin ja leivonnaisiin tuoden niihin raikkautta ja keveyttä. Basilika, korianteri ja minttu ovat loistavia esimerkkejä lempeistä yrteistä.
Intensiivistä voimaa vahvoista yrteistä
Vahvat yrtit tuovat ruokaan syvyyttä ja moniulotteisuutta. Ne kestävät paremmin kuumentamista ja hauduttamista, joten yrtit voidaan lisätä ruokaan jo valmistuksen alkuvaiheessa. Nämä yrtit sopivat erityisen hyvin voimakkaampien makujen ruokiin kuten liharuokiin, pataruokiin ja mausteisiin kastikkeisiin. Oregano, rosmariini ja lehtipersilja ovat erinomaisia esimerkkejä vahvoista yrteistä.