Lipstikka ja yrttikimppu

Vihreäkeijun yrttitarhassa tutustumme tänään lipstikkaan eli liperiin. Tämä sarjakukkaisiin kuuluva monivuotinen maustekasvi muistuttaa tuoksultaan lehtiselleriä. Länsi-Aasiasta kotoisin oleva kasvi kukkii heinä-elokuussa ja se on tuttu monen mummolan ja mökin pihamaalta. Lipstikka voi kasvaa jopa 2,5 metriä korkeaksi ja metrin levyiseksi puskaksi, josta riittää kerättävää.

Lipstikka on mainio maustekasvi talvella, sillä se ei pelkää kylmää ja säilyy hyvänä kaupasta kotiin. Se on erinomainen myös pitkää kypsennystä vaativiin ruokiin. Lipstikkaa käytetään usein liemikuutioiden ja -jauheiden maustamiseen.

YRTTIKIMPPU

Oletko kokeillut yrttikimppuja? Yhteen sidottuja yrttejä voi käyttää keittojen ja patojen maustamiseen. Kimppujen sitomisessa ei ole sääntöjä, joten mielikuvitus yhdistelmissä on rajana. Usein kimpuissa käytetään kuitenkin laakerinlehteä, timjamia ja persiljaa. Rosmariini, rakuuna ja lipstikka antavat myös upeaa makua. Tee haluamistasi yrteistä pieni kimppu, sido se ruoanlaittoon tarkoitetulla narulla ja laita ruoan joukkoon kypsennysvaiheessa. Poista kimppu ennen tarjoilua.

Katso videolta yrttikimpun teko ja tomaattisen kalakeiton valmistus

Liittyvät reseptit