Lipstikka ja yrttikimppu
Vihreäkeijun yrttitarhassa tutustumme tänään lipstikkaan eli liperiin. Tämä sarjakukkaisiin kuuluva monivuotinen maustekasvi muistuttaa tuoksultaan lehtiselleriä. Länsi-Aasiasta kotoisin oleva kasvi kukkii heinä-elokuussa ja se on tuttu monen mummolan ja mökin pihamaalta. Lipstikka voi kasvaa jopa 2,5 metriä korkeaksi ja metrin levyiseksi puskaksi, josta riittää kerättävää.
Lipstikka on mainio maustekasvi talvella, sillä se ei pelkää kylmää ja säilyy hyvänä kaupasta kotiin. Se on erinomainen myös pitkää kypsennystä vaativiin ruokiin. Lipstikkaa käytetään usein liemikuutioiden ja -jauheiden maustamiseen.
YRTTIKIMPPU
Oletko kokeillut yrttikimppuja? Yhteen sidottuja yrttejä voi käyttää keittojen ja patojen maustamiseen. Kimppujen sitomisessa ei ole sääntöjä, joten mielikuvitus yhdistelmissä on rajana. Usein kimpuissa käytetään kuitenkin laakerinlehteä, timjamia ja persiljaa. Rosmariini, rakuuna ja lipstikka antavat myös upeaa makua. Tee haluamistasi yrteistä pieni kimppu, sido se ruoanlaittoon tarkoitetulla narulla ja laita ruoan joukkoon kypsennysvaiheessa. Poista kimppu ennen tarjoilua.
Katso videolta yrttikimpun teko ja tomaattisen kalakeiton valmistus
Tomaattinen lohikeitto
Tämä tomaattinen kalakeitto tunnetaan myös nimellä lohiseljanka tai kalaseljanka. Ihan kuinka haluat.

Mittaa vesi kattilaan ja murenna joukkoon kala- tai kasvisliemikuutiot. Lisää maustepippurit, laakerinlehdet ja tomaattipyree. Anna kiehahtaa. Käsittele sillä välin kasvikset. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja juuriselleri ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Lisää kasvikset liemeen ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Poista lohifileestä nahka ja mahdolliset ruodot. Leikkaa kuutioiksi. Lisää ne keittoon yhdessä katkarapujen kanssa. Anna poreilla, kunnes kala on kypsää. Suikaloi maustekurkut ja lisää joukkoon. Purista mausteeksi sitruunanmehua ja lisää kaprismarjat. Hienonna joukkoon tuoretta lipstikkaa. Tarjoile keitto smetanan kanssa.