basilika-1200px-web
Basilika_nippu-300x200

Basilika

Basilika on tunnettu vahvoista, vihreistä ja kiiltävistä lehdistä sekä valloittavan voimakkaasta tuoksusta. Basilikalajikkeita on kymmeniä erilaisia, joiden lehdet voivat olla suuria, pieniä, kähäriä tai punaisia.

Vahvatuoksuinen basilika sopii moneen ruokaan. Erityisesti se tunnetaan Italian keittiöstä, mutta on tuttu myös Aasian keittiöissä.

Basilika on peston pääraaka-aine, pastayrtti ja tomaattiruokien itseoikeutettu maustaja. Basilikaa käytetään usein myös valkosipulin kanssa. Basilikan maku sopii munaruokiin, salaatteihin ja sellaisenaan leivän päälle. Basilikan maku on mieto, joten voit käyttää sitä runsaasti. Lisää basilika ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa.

Viljelijä: Keiju-tarhat Oy

Säilytä huoneenlämmössä.

Vinkki: Lempeä yrtti, joten käytä runsaasti

🌿 Kasvien kastelussa käytämme suljettua vesikiertoa suoraan kasvien juuristolle. Ylimääräinen kasteluvesi otetaan talteen ja kierrätetään uudestaan. Suljetun vesikierron ansiosta vettä kuluu vähemmän eikä lannoitteita pääse maaperään.
🌿 Viljelyssä hyödynnämme biologista torjuntaa niin, että kasvihuoneillemme syntyy mahdollisimman hyvä ja luonnollinen ekosysteemi tuholaisten ja torjuntaeliöiden välillä.
🌿 Käytämme Suomessa valmistettuja ruukkuja, joiden raaka-aineena käytetään kierrätysmuovia. Ruukkujen hiilijalanjälki on 50 % pienempi kuin uudesta raaka-aineesta valmistetun.
🌿 Tuotantomme on IP Sigill Kasvikset + Työehdot sertifioitu.

EAN: 6430061760515

Kierrätys: Lajittele muovipakkaus ja -ruukku muovin kierrätykseen.

Löytyykö tämä Vihreä Keijun tuote oman kauppasi valikoimasta?

Mikäli ei löydy, niin jätä toive kauppasi henkilökunnalle ja hoidetaan asia kuntoon!

Voit myös jättää toiveesi täältä:

> www.k-ruoka.fi/artikkelit/k-kaupassa/ehdotuksestasi-k-kaupan-hyllylle

> www.muntoive.fi

Basilika – tunnetta ja tuoksua

Basilika on maultaan pehmeä, mieto ja tunnistettava. Se ei peitä alleen muiden mausteiden makua, vaan luo herkullisia makupareja. Basilikan isot lehdet ovat vahvat, vihreät ja kiiltävät. Tämän aromikkaan yrtin tuoksu on valloittavan voimakas ja upea sekoitus anista, neilikkaa, sitrushedelmiä, kanelia ja kamferia.

basilika-kasvihuone

Basilikalla on pitkä ja monipuolinen historia

Basilika on ollut merkittävä osa monien kulttuurien ruoanlaittoa. Sitä pidetäänkin yhtenä suosituimmista yrttikasveista maailmassa.
Todennäköisimmin basilika on peräisin Aasiasta ja Afrikasta. Se kuuluu minttukasvien heimoon ja on yksi monista eri basilikan lajeista. Basilikan aivan tarkkaa alkuperää on kuitenkin vaikea määrittää, koska se on levinnyt niin laajasti ja sitä on viljelty monissa maissa jo vuosisatojen ajan.

Historiallisesti basilikan saapuminen Eurooppaan liittyy kaupankäyntiin, matkustamiseen ja kulttuurivaihtoon. Siitä on tullut tärkeä osa eurooppalaista keittiötä.
Nykyään basilikaa viljellään ja käytetään ruuanlaitossa laajasti kaikkialla maailmassa.

Koskaan ei ole liikaa basilikaa

Basilika on yleinen ainesosa monissa ruoissa. Monikäyttöisenä yrttinä basilika sopii lähes kaikkiin ruokiin. Erityisen hyvin se sopii pasta- ja kasvisruokiin tomaatin ja valkosipulin kumppaniksi. Esimerkiksi basilika, tomaatti ja mozzarella on klassinen yhdistelmä.
Basilika toimii hyvin salaateissa ja salaatinkastikkeissa, munakkaan mausteena tai keittojen koristeena. Yrtin lehdet ovatkin kaunis elementti viimeistelemään minkä tahansa ruoka-annoksen.
Basilika kannattaa lisätä lämpimään ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa, sillä keittäminen heikentää sen maun nopeasti. Vinkki: Voit käyttää myös varret hienonnettuna ruoanlaitossa.

basilika-fiilis
salaatti-broiler-saaristopiirakka-basilikaoljylla

Helli herkkää basilikaa

Huolehdi, ettei basilika pääse kotimatkalla kylmettymään. Basilika on muita yrttejä hieman herkempi ja säilyy parhaiten huoneenlämmössä tai kesäaikaan ulkona. Basilika nauttii auringosta ja siitä, että sen lehtiä nypitään pois säännöllisesti, vaikka lehdillä ei juuri silloin olisikaan käyttöä. Tällä tavalla basilika saa myös tilaa kasvattaa uusia, tuoreita lehtiä.
Paras vaihtoehto basilikalle on altakasteluruukku, jossa basilikan mullan saa pysymään tasaisesti kosteana. Basilikan voi asettaa myös omassa kierrätysmuovisessa ruukussaan mukiin, kunhan muistaa kastella sitä riittävän usein. Erityisesti kesällä auringon paistaessa jokapäiväinen kastelu on basilikalle hyväksi. Voidakseen hyvin, yrtti tarvitsee 5–6 tuntia valoa päivässä, mutta liiassa auringossa lehdet kellastuvat.

Basilika on yrttien ykkönen

Basilika on tillin ja persiljan ohella Suomen yleisin kasvihuoneissa viljelty yrtti. Sitä käytetään Suomessa suunnilleen yhtä paljon kuin muita yrttejä yhteensä.